Cursussen

 

Cursus “Tekenen van de 13 kosmische chakra’s”

Veel  bestaande literatuur over de chakra’s gaat over de zeven chakra’s. Deze horen bij de ”Aardemens” van het Vissentijdperk. Er is sprake  van een overgangstijdperk van het Vissen- naar het Aquariustijdperk (het Watermantijdperk). Rond het jaar 2000 zijn we dit tijdperk ingegaan. Nu gaat het om de kosmische mens, waarbij een groter beroep wordt gedaan op persoonlijke en innerlijke vrijheid. Er zijn sinds die tijd meer chakra’s actief geworden, we hebben meer vermogens gekregen en we moeten opnieuw leren daarmee om te gaan. De kernwoorden zijn: vriendschap en persoonlijke vrijheid in samen delen. In dit Aquariustijdperk evolueert de mens van een zevenvoudig bewustzijn met de zeven chakra’s naar een dertienvoudig bewustzijn met dertien chakra’s. Veel meer groeimogelijkheden zullen er zijn. In dit bewustzijn kunnen we de opening van het hartchakra en de wetten van eenheid en liefde tot uitdrukking gaan brengen. We gaan onze eigen innerlijke bron volgen en veel meer leven vanuit ons innerlijk weten.


De symbolen  van de 13 kosmische chakra’s
Ieder kosmisch chakra heeft een symbool, zoals het basischakra de witte roos en het heiligbeenchakra de diamant. Deze symbolen zijn afkomstig uit de meditaties van Sonia Bos, een mystica die in 2009 is overleden. Een Nederlandse kunstenares  Frida Boland heeft deze symbolen uitgewerkt  in patroontekeningen en daar een boek met instructies van samengesteld met instemming van Sonia Bos. De cursus is dan ook gebaseerd op dit boek.

Hoe gaan we te werk in deze cursus?
Voordat we gaan tekenen, doen we een visualisatie waarbij we ons verbinden met het symbool dat bij het betreffende chakra hoort, om zo met het chakra in contact te komen. Het tekenen zal helend werken voor onze chakra’s en helpt ons om op een creatieve manier in contact te komen met diepere lagen in onszelf. Met behulp van duidelijke voorbeelden zetten we de tekening op. We tekenen op papierformaat van 50 x 50 cm. We werken met een groepje van niet meer dan 8 cursisten.

Start cursus:
De cursus is verdeeld over twee jaar. De lessen vinden plaats op de vrijdagmiddag.

Waar:
Atelier Zonnerade, De Rade 120, 2544 JK Den Haag, tel: 070-3678739

Kosten:
20,- euro per les, inclusief papier, koffie en thee. Ooievaarspashouders krijgen een korting van 50%. Bij opgave verplicht je je tot betaling van de gehele cursus. Je kunt echter wel per les betalen.

Bronnen:
*Frida Boland, “13 Kosmische chakra’s tekenen”, ISBN: 9789460151019, uitgeverij Akasha, Eserveen, 2013
*Sonia Bos, ”Over dertien chakra’s gesproken!- De chakra’s van de kosmische mens”,
ISBN: 9789075343168, uitgeverij De Gouden Kroon, Voorschoten, 2000.

Cursusbegeleiding:

Betty Nijenhuis (1946) is beeldend kunstenares en docente mandala/chakratekenen en intuïtief tekenen en schilderen. Zij volgde naast haar baan als wetgevingsjuriste een opleiding voor integraal kunstzinnig therapeute en docente mandalatekenen. Gelijktijdig werd zij intensief begeleid door een Chileense kunstenares (opgegroeid in de sjamanistische traditie) die haar bij haar “vrije stuk” bracht en haar inwijdde in de kunst. In 1996 zegde zij haar baan als wetgevingsjuriste op en vestigde zij zich als zelfstandig kunstenares. Sindsdien geeft zij cursussen en workshops mandala/chakratekenen en cursussen intuïtief tekenen en schilderen. Daarnaast exposeert zij regelmatig met haar eigen kleurrijke schilderijen. Ook heeft zij verschillende keren samen met haar man, Gerard Lodder, geëxposeerd. Daarbij worden haikugedichten van Gerard getoond met daarbij behorende schilderijen van Betty. Reizen in Europa en Peru hebben geleid tot een verdieping in haar werk en op het persoonlijke vlak. Sinds enkele jaren werkt zij ook als vrijwilligster in een psychiatrisch verpleeghuis in Den Haag.

Yvonne Duivenman (1955) heeft, naast haar werk als secretaresse bij een internationale bedrijfsvereniging, een HBO-opleiding Levensbeschouwing, Kunst en Cultuur gevolgd aan de Hogeschool in Diemen.  Zij is 11 jaar werkzaam geweest als geestelijk verzorger in een Zorgcentrum in Den Haag. Ze ontdekte dat het tekenen en schilderen haar veel levensvreugde gaf en zij heeft zich hierin verder ontwikkeld. Zij volgde een jaar aan het Opleidingsinstituut Kolam in Zutphen, 2 Vrij Kunstzinnige jaren  bij het Antroposofisch Centrum De Zonneboom in Leiden, een aantal cursussen bij Betty Nijenhuis in Atelier Zonnerade, en zij heeft het eerste jaar aan de Vrije Academie ’t Pad in Nijmegen afgerond.

Voor opgave en/of meer informatie:

Betty Nijenhuis
Atelier Zonnerade
De Rade 120
2544JK Den Haag
070-3678739
www.bettynijenhuis.nl
bettynijenhuis@casema.nl

*De cursus is inmiddels van start gegaan en volgeboekt